Varna University of Management, Varna, 13A Oborishte str.
+359 52 620 871

Европската Комисија награди главни градови на паметен туризам за 2019

Експертска комисија ги оцени постигнувањата на градовите-кандидати во неколку насоки. За главни градови на паметен туризам во 2019 година беа избрани Хелсинки и Лион.

Целта на натпреварот беше да се разликуваат европските градови и да им се даде можност да ги споделат своите примери на паметни туристички дестинации. Беше планирано да се изберат 2 главни градови на паметен туризам, како и да се наградат градовите за достигнувања во четири области – одржливост, пристапност, дигитализација и културно наследство и креативност.

Надлежно жири ги евалуираше пријавите од 38 европски градови. Експертите ги оценија достигнувањата на градовите-кандидати во неколку категории: достапност на урбана средина, еколошка одржливост, дигитални технологии во туризмот, културно наследство и креативност. Како резултат на тоа, за најдобри беа одбрани финскиот главен град и Лион во Франција. Според членовите на жирито, двете места покажаа исклучителни решенија кои имаат за цел да го направат туризмот во овие градови иновативен и да го подигнат на сосема ново ниво.

Жирито, исто така, ги призна и посебните достигнувања во урбаниот развој на шпанскиот град Малага. Во дигиталното подобрување, наградата беше доделена на Копенхаген, а австрискиот град Линц беше одличен во зачувувањето на културното наследство. Европската награда за паметен туризам во одржлив развој и припадна на Љубљана.

Извор: https://www.economic.bg/

Leave a reply